A5H: versterken van regionale keringen

In de zomer van 2022 is BWZ Ingenieurs samen met Waterschap Rivierenland gestart met de Planuitwerkingsfase 1e tranche Kadeversterking A5H (Alblasserwaard – Vijfheerenlanden). Sindsdien doorlopen we een intensief proces van ontwerpen, waterveiligheidsberekeningen, gespreken met de omgeving, conditionerende onderzoeken, rapportages en voorbereiden van vergunningen.

Het landelijk gebied in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ligt er rustig bij. Maar door bodemdaling en veranderend klimaat, is een deel van de regionale keringen niet meer voldoende hoog of sterk. Voor die kadetrajecten maken we nieuwe ontwerpen waarmee wel aan de waterveiligheid wordt voldaan. Op sommige plekken betekent dit dat de kade wordt verbreed op agrarische grond, waarbij we dus streven naar een zo klein mogelijk ruimtebeslag. Langs het Achterwaterschap de Dwarsgang kunnen we de kadeversterking deels combineren met aanleg van EVZ (ecologische verbindingszone). Langs de Ammersekade, met meer bebouwing, is de uitdaging om aan te sluiten op de voortuinen en woningen. Zowel wat betreft waterveiligheid als de omgevingsaspecten blijft het puzzelen voor de beste oplossingen. Speciale aandacht heeft ook de ruimtelijke kwaliteit van het ontwerp, om de unieke uitstraling van het gebied (deels ook kroonjuweel Panorama Kinderdijk) te behouden.

De eerste twee kadetrajecten (de Peursumsche Vliet en de hoogteopgave verspreid in het gebied) zijn al in uitvoering. Voor de volgende trajecten starten we de procedures onder de nieuwe omgevingswet, wat betekent dat wij druk schrijven aan ons eerste projectbesluit. Dit is voor Kade Kortland in de gemeente Alblasserdam. Samen met de gemeente zoeken we uit hoe we de omgevingsplanwijziging het beste borgen totdat er daadwerkelijk een omgevingsplan is. Naast de genoemde kades werken we aan de Kromme Elleboog, Ottolandsekade, Smoutjesvliet en Zouweboezem. We doen het hele project in een goede samenwerking met Waterschap Rivierenland, daar zijn we blij mee!

Meer informatie vindt u op https://www.waterschaprivierenland.nl/kadeversterkingen.